„Kultúrák és kontinensek találkozója” – világsztárok Budapesten

Idén is két helyszínen több mint 100 programmal jön a Budapesti Nyári Fesztivál.

A Budapesti Nyári Fesztiválon az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a műfajok legszélesebb skálájából válogathatnak az érdeklődők: világsztárokkal és több kontinensről meghívott szuperprodukciókkal várják az érdeklődőket.

Valódi kuriózumnak számít júniusban Gershwin legnépszerűbb jazz-operája, a Porgy és Bess, amely operakoncert formájában kerül színre amerikai énekesek közreműködésével. Újra műsorra tűzik a tavalyi évben bemutatkozott előadást, az Evitát, és érkezik a Doktor Zsivágó című „új musical” is, amely Borisz Paszternak regényét álmodja színpadra Miller Zoltánnal a címszerepben. Folytatódik a népszerű Operagála világsztárokkal sorozat – az operairodalom legszebb áriáit ezúttal az amerikai szoprán, Ailyn Pérez, az olasz bariton, Gabriele Viviani és az albán tenor, Ramé Lahaj szólaltatják meg.

hamarzsolt_rakaszgergely_banteodora_nyarykrisztian_nagykalozyeszter_kisfaludyzsofia_millerzoltan_bnyfsajto_galosmihalysamu.JPGBán Teodóra beszél a fesztivál sajtótájékoztatóján (fotó: Gálos Mihály Samu)

Az idei nyár egyik legnagyobb attrakciója a Béjart Ballet Lausanne fellépése lesz a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A klasszikus balettet megújító mester, Maurice Béjart születésének 90., halálának 10. és a társulat megalapításának 30. évfordulója alkalmából világszerte nagy sikerrel turnézó társulat az elmúlt évek legszenzációsabb előadásával, a Queen- és Mozart-zenékre koreografált Ballet for Life (Balett az életért) produkcióval tér vissza Budapestre.

Az opera szerelmeseit Verdi csodálatos műve, A trubadúr várja Vámos László hagyományos rendezésében, külföldi sztárvendégekkel és hazai operacsillagokkal a főszerepben: Leonóraként a fiatal azeri szoprán, Dinara Alieva, Manricóként pedig az ismert olasz tenor, Riccardo Massi mutatkozik be első ízben a magyar közönségnek. Azucena szerepében Komlósi Ildikó mezzoszoprán, Luna grófként Kálmándy Mihály bariton lép színre.

A nyár során olyan neves előadók is fellépnek a Margitszigeten, mint a német-ghánai származású soul énekesnő, Y’akoto, az amerikai The Hot Sardines jazz-swing zenekar, a kanadai Cirque Éloize cirkusz-színház a legújabb, Saloon című produkcióval, vagy a kétszeres világzenei Grammy-díjas dél-afrikai Soweto Gospel Choir.

szhely_a_falu_rossza_meszaroszsolt.jpgA falu rossza (fotó: Mészáros Zsolt)

Az immár elmaradhatatlan Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában a tavalyi évad legjobb, nem budapesti szórakoztató előadásai között Peter Shaffer Amadeusa (Szabadkai Népszínház Magyar Társulata) és a bohózatok nagymesterének, Feydeau-nak A hülyéje (Miskolci Nemzeti Színház) című komédiája mellett négy kiváló zenés előadás, a Mágnás Miska (Katona József Színház, Kecskemét), a Tisztelt Ház (Csíki Játékszín, Csíkszereda), a Mohácsi János rendezte A falu rossza (Weöres Sándor Színház, Szombathely) és a hetvenes évek emblematikus musicalje, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza) méretteti meg magát a szakmai zsűri és a közönség előtt.

Augusztus végéig közel 20 világzenei, klasszikus- és könnyűzenei koncertből áll a városmajori kínálat, olyan népszerű előadók különleges programjaival, mint Myrtill, Szalóki Ági, Szőke Nikoletta és Takács Nikolas, Falusi Mariann és Horgas Eszter, de a program része a világzene magyar királynője, Palya Bea és az egyedi stílusú Budapest Bár is. A nyár végén közkívánatra újra műsorra tűzik a tavalyi évad nagysikerű bemutatóját, az Így szerettek ők című koncertszínházi előadást Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka, Simon Kornél, valamint a szerzők, Nyáry Krisztián és a Kaláka közreműködésével.

Bővebb információ és online jegyvásárlás a Szabad Tér Színház honlapján érhető el.

süti beállítások módosítása