László Zsolt és Szabó Kimmel Tamás titokzatos gyilkossági ügyben nyomoznak

A hamarosan a mozikba kerülő bűnügyi thriller, A tökéletes gyilkos a skandináv krimik világát idézi meg magyar környezetben.

Április 27-én mutatják be az Esti Kornél csodálatos utazása és A boldogság színe című filmek rendezője, Pacskovszky József legújabb filmjét, A tökéletes gyilkost. A testvérével, Pacskovszky Zsolttal közösen írt sztori egyszerre krimi és lélektani thriller, ami a magyar filmgyártásban szokatlan párosításnak számít: konkrét hazai filmes előfutárának talán csak a nyolcvanas években készült Dögkeselyű tekinthető. Az alkotók ezért elsősorban az egyedi hangulatot, atmoszférát teremtő skandináv krimiket vették alapul, amelyeknek legismertebb példái a Millennium-trilógia, a Fejvadászok, a Nyomtalanul, vagy a tavaly bemutatott Palackposta.

img_7635_foto_szlovakjudit.jpgFotó: Szlovák Judit

Az alkotók elmondása szerint a feszültségteremtéshez Alfred Hitchcock olyan filmjei adtak számukra támpontokat, mint a Szédülés vagy a Hátsó ablak. Mindezek mellett Ingmar Bergman klasszikusai is hatással voltak rájuk, miután filmjükben a szereplők motivációinak, lelki vívódásainak a bemutatására is hangsúlyt fektettek. A Filmalap részéről Hegedűs Bálint segített be a forgatókönyv megírásába, aki a nemrég bemutatott Kincsem ötletét is adta.

A film egy gyilkos utáni nyomozás története, főszereplője egy kiégett zsaru, akit az első igazi filmes főszerepét játszó László Zsolt alakít. A Radnóti Színház 51 éves művészét kisebb szerepekben láthattuk már az Állítsátok meg Terézanyut! vagy a Kaméleon című filmekben, de hangját a hollywoodi mozik kedvelői is jól ismerhetik: ő szinkronizálta Keanu Reeves Neoját a Mátrix-trilógiában vagy Christian Bale Patrick Batemanét az Amerikai pszichoban. Az alkotók már eleve rá írták a karaktert, a skandináv krimik jól ismert nyomozófiguráit megidézve.

Felettesét, a keménykezű, határozott rendőrfőnököt Szabó Kimmel Tamás alakítja, akit a Made in Hungária főszereplőjeként ismerhetett meg a moziba járó közönség. A két zsaru tisztázatlan, egyénileg értelmezhető kapcsolata a film egyik nagy talánya. A női főszerepben, a gyilkosság gyanújába kevert Petráéban Hőrich Nóra Lilit láthatjuk, aki nemcsak magyar alkotásokban, hanem nemzetközi produkciókban is letette már a névjegyét: játszott többek között a részben Magyarországon forgatott Mentőexpedícióban, valamint Gena Rowlands halott lányát is megformálta a Six Dance Lessons in Six Weeks-ben. Az általa megformált titokzatos nőalakról végig nem tudjuk eldönteni, melyik oldalon áll, vajon naiv, félrevezetett lány vagy számító nő.

_mg_5525_foto_szlovakjudit.jpgFotó: Szlovák Judit

A szűkre szabott, 43 napig tartó forgatási időszak alapos előkészítésre sarkallta a stábot. A filmbeli akciójeleneteket is aprólékosan megtervezték, különösen a film elején látható nagyszabású rendőrségi rajtaütést és az azt követő autós hajszát. Előbbi precíz kivitelezésében a rendőrség kommandós egységei vettek részt, akik a való életből vett koreográfia szerint hajtották végre túszmentő akciójukat a kamerák előtt. Az autós jelenetsor rögzítéséhez viszont már a trükktechnikusok szakértelmét is bevetették. A hatalmas borulással, majd robbanással záruló részt számítógéppel másodpercről másodpercre előre megrajzolták.

A tökéletes gyilkos látványvilágának megteremtéséhez szintén a skandináv krimik szolgáltak példaként. Télies színek és környezet, „svéd” miliőt, hangulatot és letisztultságot idéző tájak, városok. Ezeknek a szempontoknak való megfelelés vezette az alkotókat a forgatási helyszínek kiválasztásakor, így lett többek közt rendőrségi központ a budapesti Duna Towerből, apácazárda a Komárom-Esztergom megyében, Oroszlány mellett található majki kolostorból, vagy vált a végső leszámolás helyszínévé a Bakonyban megbúvó cseszneki vár.

Hogy a nálunk is sokak által kedvelt skandináv krimi műfaját hogyan sikerül magyar környezetbe adaptálni, április végén kiderül.

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása