Indul a hatodik évad a Bethlen téren


Cserhalmi György, Márton András, Székely B. Miklós és Tordai Teri a Bethlen színpadán.

Tavasszal harmadik alkalommal hirdette meg a Bethlen Téri Színház a Manna Egyesülettel közösen a Találkozások pályázatot, amelyre pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhatnak olyan kétszereplős darabbal, ahol a színészek közt generációs korkülönbség van, emellett a fiatal rendezőt egy tapasztalt kollégája mentorálja. Eddig négy Találkozások előadás jött létre – Mary és Max, Az aranjuezi szép napok, Egy fiú Boszniából, Nőkből is megárt… – melyek továbbra is láthatóak lesznek.

vadasz_krisztina_dekany_barnabas_gaspar_anna_szogi_csaba_egressy_g_tamas_kovacs_kristof_berzsenyi_bellaagh_adam_foto_deakszabolcs.jpgSajtótájékoztató (fotó: Deák Szabolcs)

Idén Vadász Krisztina 2018 elején rendezi a Viszontlátás című előadást. Az apa és lánya 20 év utáni találkozását elbeszélő történetben Ténai Petra e.h. és Márton András szerepelnek, a rendező mentora Vajdai Vilmos lesz.  Vadász Krisztina a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színházi koreográfus-rendező szakának harmadéves hallgatója. Davit Mamet darabjának fordítását Zsigó Anna dramaturg-alkotótárs készítette az ősbemutatóhoz.

Dékány Barnabás Egy szerelem története című előadásának bemutatójára tavasszal kerül sor. A Dino Buzzati azonos című regényéből készülő előadás egy szinte gyermek prostituált és egy korosodó milánói díszlettervező találkozását és viszonyát meséli el. A női szerepet Osváth Judit, a férfi szerepet Cserhalmi György játssza, a rendező mentora Bagossy László lesz. A darab, akárcsak a másik Találkozások nyertes, szintén először lesz látható magyar színpadon, Horváth András Dezső író munkájának köszönhetően.

A Találkozások tehetséggondozó programhoz tavasszal egy harmadik előadás is csatlakozik „Találkozások PLUSZ” néven. Dézsi Fruzsina és Gerencsér Anna versszínházi koncepciója a tervek szerint április 11-én, a költészet napján mutatják be a fiatal alkotók munkáját.

Továbbra is havi rendszerességgel játszik a Spirita Társulat. A 2017/18-as évadban két továbbjátszott előadással (Macbeth és Pusztuló) és három új bemutatóval jelentkeznek. Októberben tartják az iJobs című előadás bemutatóját, február 14-én a Szentivánéji álom premierjére kerül sor, tavasszal pedig Jazzkéz&Whisky címmel mutatják be új előadásukat.

A Budaörsi Latinovits Színház Godot-ra várva című előadása Kovács Kristóf rendezésében a tavaszi bemutatót követően szeptembertől a Bethlenben látható. Az abszurd színműben Székely B. Miklós (Vladimir) és Tóth József (Estragon) mellett Bohoczki Sára, Böröndi Bence és Ilyés Róbert lépnek színpadra. Idén több alkalommal is visszatér az Aradi Kamaraszínház: ősszel a Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll című előadást, az évad második felében Rudolf Hess tízparancsolatát hozzák el a Bethlen térre. Laboda Kornél (színész, rendező, író, dramaturg) és Preiszner Miklós (író, rendező) Csehov Medve című darabjának horror feldolgozása, ami a Grand Guignol színházi hagyományait követi.

A prózai előadásokban a színház táncos rezidens társulata, a Közép-Európa Táncszínház (KET) nemcsak előadásaival szerepel, hanem fesztivál szervezőként is jelen van a színház életében. A KET a házigazdája a novemberi Sissi Őszi Tánchétnek, illetve a májusban jelentkező Nemzetközi Monotánc Fesztiválnak is. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett hétnapos rendezvényen (SŐT7-en) a vidéki táncműhelyek közül egy-egy előadással szerepel a Sopron Balett, a Kecskemét City Balett,a  GG Tánc Eger, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház,  a Miskolci Balett, valamint a Győri Táncművészeti Szakgimnázium növendékei is. Januárban ismét jön a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivál. Az idei meghívott a háromtagozatú Nagyváradi Szigligeti Színház.


Forrás: Bethlen Téri Színház

süti beállítások módosítása