Csalódtunk az idei Magyarország Tortájában

Sem a hagyományos, sem a cukormentes édesség nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket.

Augusztus 10-én jelentették be sajtótájékoztatón, hogy melyik desszert kapja a 2017-es Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája címet. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által életre hívott elismerésről minden évben szakmai zsűri dönt. Idén az ország tortája a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya (SUGAR Design Cukrászda) készített, a cukormentes kreációk között pedig a budapesti Zazzi cukrászda Pöttyös Pannija diadalmaskodott (Varga Margit alkotása).

img_0007-1.jpgBalatoni Habos Mogyorós

Bár egyáltalán nem rossz, a mogyorót fokozott mértékben (mogyorós habtészta, mogyorós roppanós tészta, mogyoróhab), mellette karamellhabot és feketeribizli-zselét tartalmazó édesség nem ér fel néhány korábbi győzteshez – a tavalyi Őrség Zöld Aranya, vagy épp a 2012-es szabolcsi almás máktorta olyan sütemények, melyekre évekkel később is szívesen emlékezünk vissza. Ebből adódóan azt gondoltuk – elfogadva persze az ízlések különbözőségét –, hogy a Magyarország Tortája címet tényleg csak az igazán innovatív, különleges és mégis harmonikus torták kaphatják meg.

Noha a Balatoni Habos Mogyoró fantázianevű idei győztes olyan édesség, melyet bármikor szívesen fogyasztunk el egy cukrászdában, különösebben mély benyomást azért nem tesz ránk – nem sokkal több, mint egy mogyorós mousse némi piskótával.

img_0008-1.jpgPöttyös Panni

A cukormentes Pöttyös Panni elsősorban megjelenésével hívja fel magára a figyelmet. A krémes málnahab, a szilvaréteg és a mákpiskóta közül alighanem bármely két íz nagyon jól működik egymással, egyben azonban roppant furcsán hat. Vagy a mi érzékszerveink nem elég nyitottak az újításokhoz, vagy valóban kissé túl kaotikus lett maga az édesség, de egy dolgot mindenképp a javára kell írni: a mindössze 167 kcal-t és 6 gramm szénhidrátot tartalmazó tortaszeletből – alighanem elsősorban a málnahab hatására – egyáltalán nem is hiányzik a cukor.

img_0020-1.jpgPöttyös Panni szelet

Ugyan nekünk nem nyerte el a tetszésünket az idei válogatás, mindenki próbálja ki maga – a két tortaszelet augusztus 19-től lesz elérhető.

 

Tetszett a cikk?
Kövesd az art&go-t Facebookon is!
Film, könyv, színház, zene, gasztro, utazás - élmény!

 

süti beállítások módosítása