Shakespeare Szegeden - egyelőre orr nélkül

Óriás Shakespeare-fejet formál a Vízkereszt homokvára.

William Shakespeare egyik legnépszerűbb vígjátékát, a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot június utolsó hétvégéjén mutatja be a Szegedi Szabadtéri Játékok. A produkció rendezője, Béres Attila most először állít színre prózai darabot a Szabadtérin.

Az előadás díszletének központi eleme egy hatalmas, 12 méter hosszú és 5 méter magas Shakespeare-fej, ami a homokban fekszik majd. A hét elején éppen az angol mester haján dolgoztak a szobrászok, melyet a speciális méretek miatt a fejtől különbontva fognak tudni kiszállítani pár nap múlva a Dóm térre. A munkafolyamatok során egyelőre Shakespeare orra is több méter távolságra várja, hogy összeillesszék a fejjel. 

a69i2734.jpgFotó: Dusha Béla

Az előadás látványvilága mellett a szereposztás sem mindennapi. Orsino herceget Görög László játssza, aki most először szerepel a Szabadtérin, a gyászoló Olivia grófnőként Pálmai Annát láthatjuk. Malvolio szerepét Alföldi Róbert vállalta el, Violát, aki a darab során férfiruhát is ölt, Tenki Dalma játssza. Elek Ferenc Vitéz Böföghy Tóbi karakterébe bújik, partnere a mókában Vitéz Fonnyadi Ábrisként Zayzon Zsolt lesz. Hernádi Judit, Bodrogi Gyula, Szőcs Artur és Gáspárik Attila is visszatér a Dóm térre, Szikszai Rémuszt, Simon Zoltánt és Bodoky Márkot pedig most láthatja először a közönség.

– Az előadásban három világ találkozik – mondta Béres Attila a koncepcióról. – A herceg dúsgazdag, fehér flanelnadrágos dzsigolós megjelenése éles ellentétben áll Olivia gyászruhás, sötét, angol konzervatív világával. Böföghy Tóbiék, akik se ide, se oda nem tartoznak, egy réges régi tengerparti szoborba költöznek be. Ebbe a különös térbe érkezik meg egy idegen a vízből, és bolygat fel mindent – tette hozzá a rendező.

A produkció díszletét Horesnyi Balázs tervezte, a szereplők jelmezeit pedig Papp Janó álmodta meg. A Vízkereszt, vagy amit akartok július 28-án debütál a Dóm téri színpadon, majd az ezt követő két estén is láthatják a nézők. 


Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

süti beállítások módosítása