Ismét operakoncert a Margitszigeten

Július 16-án újra Mozart, Puccini és Verdi legismertebb dallamaié lesz a főszerep.

Folytatódik a Budapesti Nyári Fesztivál világsztárokat felvonultató operakoncert-sorozata, amelynek keretében a zeneirodalom ismert melódiái töltik be a margitszigeti nyári éjszakát. A fesztivál meghívására idén is három sztárénekes látogat el a Margitszigetre, hogy meghódítsa a nézők szívét. Az amerikai szoprán, Ailyn Pérez, aki nemcsak a tiszta és "mézes tónusú" lírai hangjáról, hanem drámai szerepeiről is ismert, valamint az olasz bariton, Gabriele Viviani először lépnek fel Magyarországon, a koszovói tenor, Ramé Lahaj pedig új oldaláról mutatkozik be a hazai közönségnek.

margitszigeti_szabadteri_geberle_berci_1.jpgA Margitszigeti Szabadtéri Színpad (fotó: Geberle Berci)

Ailyn Pérezt a New York Times „hatalmas szopránként” és „gyönyörű nőként” jellemzi, aki „uralja a színpadot”. Az amerikai énekesnő egyre keresettebb a világ legnevesebb operáiban és kulturális fővárosaiban. Számos díjat nyert el, köztük 2012-ben a Tucker-díjat (mellyel a díj első spanyol származású díjazottjává vált), a 15. Éves Plácido Domingo-díjat, 2016-ban a Metropolitan Operától a Beverly Sills-díjat, 2017-ben a Sphinx Kiválósági érmet, továbbá a Licia Albanese-Puccini Alapítvány tiszteletbeli öregdiákja lett. Az Opera News szerint „Elképzelhető, hogy a „bőség zavara” kifejezést Ailyn Pérez tehetségeinek kombinációjára találták ki... benne ugyanis minden megvan”.

A luccai születésű Gabriele Viviani Graziano Polidoritól kezdett zenét tanulni, és vele tanul a mai napig is. Elnyerte a Mascagni-díjat a Cascina Lirica-versenyen, továbbá különdíjat és ösztöndíjat kapott a trevisoi Toti dal Monte-versenyen. Ennek eredményeképpen a híres mezzoszopránnal, Regina Resnikkel végezte el együtt a mesterkurzust, majd nem sokkal ezután Gounod Faustjában, Valentin szerepében debütált Peter Maag vezénylése alatt. A legutóbbi szezonokban a Bohéméletet énekelte a Royal Opera House-ban és Zürichben, a Don Carlót Firenzében, a Toscát a Puccini Fesztiválon a Torre del Lagoban és a Mariinskyben, Az álarcosbált a Scalában és a Teatro Regio di Torinoval együtt turnézva Tokióban, a Traviatát Oviedoban és a Bécsi Ünnepi Heteken, az Attilát Sanghajban, a Pillangókisasszonyt az Opéra Bastille-ban, valamint A puritánokat Bilbaoban.

Rame Lahaj 2009-2011 közötti időszakban művészeti vezető állást töltött be a koszovói RTV21 csatornánál. A Traviata Alfredójaként mutatkozott be a nemzetközi operaszcénában a németországi 50. Eutin Fesztiválon. Vokális tehetségéhez komoly eltökéltség párosult, így 2011-ben Lahaj már a Budapesti Állami Operaházban lépett fel a Macbeth Macduff szerepében. A 2014/15-ös szezonban hatalmas sikert aratott Lahaj a Bohémélet Rodolfo szerepével az Egyesült Királyság legelőkelőbb színpadán, a Royal Albert Hallban. 2015 folyamán Lahaj hírneve kontinenseket átívelve terjedt. Sikerei odáig vezették, hogy felléphetett az Sydney Operaház ikonikus színpadán. A 2016-os év meghozta Lahaj számára a legkülönlegesebb kitüntetést: a Mexikóban tartott Placido Domingo Operalia versenyen Lahajt lírikus énekes kitüntetésben részesítették.

Az operagála a három tenor koncertek hagyományát követi, ám ezúttal nem az énekesek versengését állítja középpontba, hanem a férfi és női szíveket egyaránt megdobogtató, legszebb romantikus áriákat. A nagyívű dallamok, szólók, duettek és tercettek felidézik a legismertebb Verdi-, Puccini- és Mozart-operák emlékezetes jeleneteit: az elhagyott és vágyódó szerelmeseket, a civódó és enyelgő párokat, az udvarlást, a féltékenységet, a bosszút és a viharos szenvedélyeket. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát az idei gálakoncerten is Halász Péter vezényli.

Az estre jegyek ide kattintva kaphatóak.


Forrás: Szabad Tér Színház

süti beállítások módosítása