Hat ember kergetőzik egy misztikus erdőben Szent Iván éjjelén

Woody Allen: Szentivánéji szexkomédia (Vígszínház / Pesti Színház)

A Szentivánéji szexkomédiából eltűnt Woody Allen, maradt a szexkomédia.

A Pesti Színházban bemutatott Szentivánéji szexkomédia témájában megadja azt, amit a címe ígér, szellemiségében azonban nem. Woody Allen filmjének színpadi változatából ugyanis talán az adaptálás folyamata során elpárolgott egy csomó olyan jellemző, amely miatt az amerikai legenda filmjét szerettük. Hiányzik belőle például a szatirikus humor, a frivol felhang – marad a szentivánéji-párhuzam és egy csomó helyzetkomikum, ami önmagában jó, de kevés.

szentivaneji_21.jpgHegyi Barbara, Bata Éva (fotó: Mészáros Csaba)

Egy kihűlt, ellaposodott kapcsolatban élő házaspár, egy öregségéről tudomást venni nem akaró professzor, egy femme fatale, egy önmagát Casanovának gondoló orvos és egy bővérű ápolónő találkoznak egy házban, és a misztikus éjszaka során időnként párt cserélnek. Nagyjából ennyi az alaphelyzet, ami – pont a woodyallenizmusok nélkül – így nem sokkal több egy közepes Feydeau-nál.

Akkor is, ha a színészek mindent megtesznek azért, hogy árnyaltabb karaktereket mutathassanak be. Kern András földhözragadt, racionális, ám mégis élni akaró tanárának helyzetét és vágyait több generációval fiatalabbként is átérezzük, Telekes Péter orvosa esetében folyamatosan válik egyre nyilvánvalóbbá a felszínen mutatott kép és a valóság közti különbség, és Seress Zoltán csapdába került férjéről is menet közben derül ki, hogy önnön csapdájáról bizony ő is jócskán tehet.

szentivaneji_24.jpgKern András, Telekes Péer (fotó: Mészáros Csaba)

A nők ezúttal kevésbé nyerték el tetszésünket. Hegyi Barbara szerepformálásából egyszerűen nem következik a végkifejlet egyik csattanója; Bata Éva kiváló humorral hozza azt, amit hoznia kell, de többet, mást nem mutat; Péter Kata misztikus Arieljéről pedig nem tudjuk eldönteni, hogy Hermia vagy Titánia is lenne ő ebben a Shakespeare-párhuzamban.

Marad tehát az, amit hallunk és látunk. A darab színrevitele vizuális szempontból ötletes: frappánsan erősítenek rá a Szentivánéji álom-érzetre a díszletet – például az erdő fáit – helyettesítő emberek. A poénok pedig ülnek, nevetünk is rajtuk, szóval panaszra tulajdonképpen nincs okunk. Talán csak annyi, hogy a Víg orosz vendégrendezője, Alekszandr Bargman mégsem Woody Allen.

A Szentivánéji szexkomédia adatlapja a port.hu-n érhető el, ahol jegyek is egyszerűen vásárolhatóak.
süti beállítások módosítása